kek lapis keladi
Bahan-bahan:
1 ½ cawan tepung gandum
2 sudu makan tepung beras
2 sudu makan tepung jagun
¾ cawan gula
3 cawan santan
1 sudu teh garam
Untuk lapisan A :
½ cawan air
1 sudu makan pes keladi
pewarna ungu
Untuk lapisan B:
½ cawan keladi parut
½ cawan air
1) Panaskan kukusan.
2) Kisar semua bahan kecuali bahan untuk lapisan dan tapis.
3) Bahagikan adunan pada 2 bahagian.
4) Masukkan bahan A dalam bahagian 1.
5) Masukkan bahan B dalam bahagian 2.
6) Sapu rata loyang dengan minyak.
7) Masukkan 1 cawan adunan bahan A ke dalam loyang dan kukus selama 3 minit.
8) Lapiskan 1 cawan adunan bahan B dan kukus lagi selama 3 minit.
9) Ulangi langkah 7 dan 8 sehingga adunan habis.
10) Sejukkan dan potong.
Ulasan
Catat Ulasan