Lompang Berlauk / Acar Berlauk
Bahan-bahan:
Untuk inti :
1 cawan daging/ayam kisar
1 labu bawang besar (potong dadu)
1 ulas bawng putih (cincang)
1 sudu makan rempah kurma
1 sudu makan minyak
1 sudu teh garam
1 tangkai daun bawang
2 tangkai cili merah
Untuk lompang :
2 cawan tepung beras
4 cawan santan suam
½ sudu teh kapur
1 sudu teh garam
Cara :Untuk inti :
1) Panaskan minyak. Tumis bawang dan rempah kurma sehingga wangi.
2) Masukkan daging/ayam dan garam. Kacau dan biarkan mendidih hingga kering.
3) Angkat dan sejukkan.
Untuk lompang :
1) Panaskan cawan-cawan tembikar kecil dalam kukusan.
2) Bancuh sebati semua bahan untuk lompang.
3) Tapis adunan kedalam jag dan tuang ke dalam cawan-cawan
yang telah dipanaskan tadi.
4) Kukus selama 15 minit.
5) Sejukkan dan cungkil perlahanlahan.
6)Tabur inti bersama daun bawang dan cilimerah di
atas kuih.
Sedia untuk dihidangkan.
Ulasan
Catat Ulasan