Kuih Kacang (Kasturi)
BahanBahan :
Untuk inti:
1 cawan kacang hijau (rendam selama 45 jam)
Air secukupnya untuk merebuskan
½ cawan gula pasir (ikut suka manisnya)
3 sudu makan kelapa parut muda (putih sajaha)
3 sudu makan tepung gandum
Untuk kulit /salut :
1 cawan tepung beras
1 sudu makan tepung jagung
1 sudu teh kunyit serbuk
½ sudu teh kapur sirih
Air secukupnya
½ sudu teh garam
½ 1kg minyak masak (untuk menggoreng)
Cara :
Untuk inti:
1) Kacang hijau direbuskan sehingga kacang hijau itu pecah/lembut dan kering airnya.
(Jangan sampai hangus)
(Jangan sampai hangus)
2) Masukkan kelapa, gula dan tepung gandum. Gaul sebati dan sejukkan.
3) Ambil sedikit adunan dan bentukkan saperti bebola. Leperkan. Buat hingga habis.
Untuk kulit /salut :
1) Panaskan minyak di dalam kuali.
2) Masukkan kesemua bahan kecuali minyak masak ke dalam mangkuk. Bancuh sebati.
3) Celup adunan kacang ke dalam bancuhan tepung dan goreng sehingga kuning keemasan. Angkat dan toskan.
Sedia untuk dihidangkan.
p/s: Senang saja nak buat ni, lebih bubur
kacang kalau tak habis tu boleh jadi kuih.
kacang kalau tak habis tu boleh jadi kuih.
Ulasan
Catat Ulasan